Opleiding Vioolbouw

Wat ga je leren

Op de Vioolbouwschool krijgt je onderricht in het bouwen van een goed klinkend snaarinstrument. Dit kan zijn een viool, altviool, cello of contrabas (armcello, viola da gamba, violone). Eigenlijk alles wat met een strijkstok tot klinken kan worden gebracht.

Wat moet je kunnen om te starten

Enige ervaring met houtbewerking is natuurlijk mooi, maar niet noodzakelijk. Het is wel belangrijk dat je precies en nauwgezet kunt werken, dat je doorzettingsvermogen en geduld hebt. Je moet er ook niet tegenop zien om een groot project te volbrengen. De bouw van je eerste instrument duurt in deeltijd al gauw een paar jaar.

Wat zijn de kosten

  • De kosten voor lesgeld zijn afhankelijk van de frequentie waarmee je komt bouwen. Een overzicht zie je hieronder (zie website). Het bouwen van een viool duurt ongeveer 200 uur voor een beroeps en we rekenen dan ook voor beginners dat dit 2x zo lang duurt. Reken voor een cello ongeveer 600-700 uur.
  • De overige kosten betreffen de aanschaf van hout: viool van 200-400 euro; voor een cello ongeveer 750-2000 euro.
  • In de school zijn alle gereedschappen aanwezig. Je kunt dus een instrument bouwen zonder meteen zelf gereedschap aan te hoeven schaffen. De ervaring leert dat leerlingen wel een eigen set aan gereedschap kopen. De school kan hierbij adviseren.

Locatie

Info hierover is te vinden op de website.

Wijze van instructie

De school hanteert veelal de ‘meester-gezel’ instructiewijze, maar er worden ook workshops gegeven waarin iedereen met hetzelfde bezig is. De ‘slijpweekenden’ zijn hiervan een voorbeeld. Binnen de school is een hoofddocent actief en een technisch onderwijsassistent.

Taal van de instructie:

De voertaal is Nederlands, maar ook Engels of Duits sprekende leerlingen zijn van harte welkom.

Aanmelden

Via het aanmeldformulier op de website

Vragen

Eventuele vragen kunnen gesteld worden via de mail: info@nederlandsevioolbouwschool.nl