Bouw je eigen viool, cello of contrabas
Zelf je eigen viool bouwen? Dat kan echt!
Op de Nederlandse Vioolbouwschool in Makkum word je stap voor stap meegenomen in het bouwproces. Je kunt gedurende het hele jaar komen bouwen. De school is drie dagen per week open en we organiseren 10-12 bouwweekenden per jaar. En dan natuurlijk onze zomerweken!
De opleiding vioolbouw
Assistent vioolbouwer of uiteindelijk zelfstandig vioolbouwer worden? Dat kan ook bij ons. Je kunt de opleiding voor assistent-vioolbouwer in 1 jaar doen als je 3 dagen per week komt bouwen. Als je niet zo veel tijd per week hebt, kun je de opleiding ook part-time doen, bv 1 dag in de week of 2, en er meerdere jaren over doen. Lees meerHuur of koop een goede viool
Ben je op zoek naar een kwalitatief goed strijkinstrument? De leerlingen van de school bouwen vaak een instrument voor zichzelf of een familielid of vriend. Maar sommige leerlingen hebben al meer instrumenten gemaakt. Die zijn niet meer voor eigen gebruik en kunnen dus verhuurd of verkocht worden. Klik hier voor meer informatie over huren of kopen.
Je oude instrument restaureren?
Het kan zijn dat je een oude viool hebt geërfd, of er eentje gekocht, waar e.e.a. aan
mankeert. Of je oude strijkinstrument heeft een opknapbeurt nodig. Als je een beetje
handig bent, kun je bij ons in de Vioolbouwschool je instrument zelf restaureren.Dit alles
uiteraard onder de deskundige leiding van onze docenten! Lees meer
Een greep uit onze instrumenten
De agenda
Het hele jaar door worden er in Makkum doordeweeks lessen gegeven op dinsdag, woensdag en vrijdag. De lessen op dinsdag zijn bedoeld voor startende bouwers.
Het aantal deelnemers per dag is beperkt tot 12 (en op dinsdag tot 6) om iedere bouwer voldoende tijd en aandacht te kunnen geven. Aanmelding geschiedt via het inschrijfformulier, toelating geschiedt op volgorde van aanmelding.
Schrijf je in
Behalve zomerweken en bouwweekenden hebben we natuurlijk ook gewoon ons wekelijkse lesprogramma. Dat is op dinsdag, woensdag en vrijdag. Je kunt je vrij voor dagdelen inschrijven. Vol is vol.
Dirk Jacob Hamoen
De oprichter en bezielend hoofddocent van de NVS (geb. 1949) studeerde Muziekwetenschap in Utrecht met als specialisatie muziekinstrumentenkunde. Via werk bij het Bouwerscontact (vereniging Huismuziek) en het zelf vioolbouwen, besloot hij in 1985 als autodidact van zijn passie een serieus vak te maken. In 2004 viel het kwartje van de klankbeheersing en startte hij met de eerste zomerweek van de Nederlandse Vioolbouwschool waar hij tot op heden met veel plezier zijn didactische vaardigheden kan benutten.
Leonie Walta
Leonie Walta (1975) is sinds september 2024 als docent verbonden aan de Nederlandse Vioolbouwschool. Ze begon hier in 2017 met het zelf bouwen van een viool en werd enorm gegrepen door de veelzijdigheid van het vak. Al snel ontstond bij haar de wens om hier meer mee te doen en sinds 2020 werkt ze een dag per week bij Van der Knaap vioolbouw in Baarn waar ze kleine reparaties en onderhoud doet aan strijkinstrumenten en assisteert bij grotere reparaties en nieuwbouw.
Leonie is opgeleid als civiel ingenieur, werkte enige tijd als tekenaar en ontwerper van betonconstructies en promoveerde in 2011 op het gebied van intelligente voertuigen. Vanuit die achtergrond werkt ze als freelance wetenschapsredacteur voor verkeerskundige vakmedia. Ze schreef twee boeken: Een temperamentvolle kameraad – over de hobo (2019) en Verkeersverhalen en stationsgedachten (2022). Leonie komt uit een muzikale familie en speelt piano en viool.
Berrie Hendriksen
Berrie Hendriksen heeft de eerste stappen van het vioolbouwen gezet op zijn 13e jaar! Hij tekende zijn eerste bouwtekening en maakte van een plank uit zijn vaders schuur een bovenblad! Enige jaren later verkreeg hij een in zeer slechte staat verkerende contrabas en werd door een bekende vioolbouwer in Den Haag ertoe gezet om de reparatie zelf te hand te nemen. Rond 2001 kwam hij in gesprek met de viool- en gambabouwer Arjaan Westdorp (Den Haag). Deze nam hem vriendelijk, maar streng onder zijn hoede en hij leerde alle voorkomende werkzaamheden uit te voeren. Begin 2006 kwam hij in contact met Edwin Katzie (te Neck). Ook bij hem werd hij stagiair en in juli 2007 heeft hij de zaak van Katze overgenomen. Een lang gekoesterde wens kwam daarmee in vervulling! Inmiddels is de vioolbouw zaak van Berrie gevestigd in Twisk. Voor een uitgebreide Bio verwijzen we jullie naar zijn site https://www.devioolbouwer.nl/about.
Berrie: In november 2024 ben ik gevraagd of ik docent bij de SNVS te worden en een maand later ben ik lid van het team docenten. Het voelde als thuiskomen om in de school te komen en de kennis door te geven. Zo zie je maar dat een boek en een contrabas er voor kunnen zorgen dat je vioolbouwer wordt……. en uiteindelijk docent vioolbouw.
Karin Jansen
Na mijn studie bedrijfseconomie werkte ik als marineofficier, daarna als financieel directeur bij een drietal bedrijven en sinds 2009 als meubelmaker in mijn eigen bedrijf LaJansen.
In de zomerweek van 2023 kwam ik voor het eerst op de vioolbouwschool om een viool te gaan bouwen. Die week maakte indruk, een geheel nieuwe wereld van houtbewerking ging voor me open. Inmiddels wel verslingerd aan het bouwen maar nog geen plannen voor vioollessen, verder dan beginnend piano en klarinet ben ik niet gekomen. Ik luister liever naar professionals, vooral als ze Bach spelen.
Naast mijn eigen bedrijf en mijn administratieve werk voor de school geef ik ook instructie op de houtwerkplaats van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.
De foto’s op deze site zijn gemaakt en ter beschikking gesteld door de leerling-bouwers van de Nederlandse Vioolbouwschool. Waarvoor grote dank!