Winterbouwweek LIGHT: Instrumenten- & stokkenbouw

GEANNULEERD I.V.M. LOCKDOWN – CORONA-RICHTLIJNEN

Opleidingsweek voor het bouwen aan een strijkinstrument of een strijkstok.

De weken staan open voor alle niveaus, van absolute beginner tot bouwers met veel ervaring.

Instrumentbouw

De beginners beginnen met het maken van de binnenmal en worden al doende ingewijd. Tegen de tijd dat je de blokken op de mal hebt, heb je al heel wat ervaring opgedaan met gereedschap en aftekengerei. Voor beginners heeft de School gereedschap te leen.
Gevorderden werken aan hun eigen projecten op hun eigen niveau. Zij worden geacht eigen gereedschap mee te brengen, omdat de werkplaats niet voor zoveel bouwers gereedschap herbergt. Voor hen gaat het om de fijne puntjes van het werk: gereedschap echt goed slijpen (vaak een sluitpost!), eenduidig aftekenen, alternatieve methodes leren kennen, de verschillen tussen Duitse en Italiaanse vioolbouw, etc.
De donderdagavond van een bouwweek is traditiegetrouw gewijd aan het “intoneren”, het beïnvloeden van klank en speelaard. Waar ons handwerk ophoudt, begint immers het echte leven van de viool in handen van de bespeler. Vooral voor de nieuwelingen is het interessant om te zien wat er na al het bouwen met de klank kan worden gedaan. En hoe simpel het eigenlijk is.

Stokkenbouw

Wie voor de eerste keer deelneemt aan een strijkstokkenweek maakt een barokstok (viool, cello of bas) compleet met clip-in slof. Het is gebleken dat het maken van een klassieke stok in 1 week, met het bijbehorende Pernmbuc, voor een beginner meestal te hoog gegrepen is. In het tweede jaar kun je kiezen voor het maken van een klassieke slof plus knopje, òf een klassieke stang uit Pernambuc, satijnhout, acacia, o.i.d. In het derde jaar maak je de klassieke stok compleet. Klassiek wil zeggen met een minimum aan zilverwerk, en een “baan” die zich beter leent voor handmatige vervaardiging dan de standaard Franse oplossing. De stok is verder all-round in muzikale zin.
Een week is voor de meeste bouwers te kort om een stok volledig af te kunnen maken. Om toch de voortgang in je project te houden, bieden we gedurende het jaar weekends aan, waarin je verder kunt werken aan stok of slof.

Extra docent deze week is André Klaassen voor de stokkenbouwers (al dan niet in spe).

Date

22 - 26 February 2021
Expired!

Time

09:00 - 17:00

More Info

Informatie

Location

Nederlandse Vioolbouwschool
Nederlandse Vioolbouwschool Makkum Netherlands 8754 CM
Informatie