Bouwweken

Strijkinstrument of strijkstok

Er worden verschillen soorten bouwweken georganiseerd, allemaal in Makkum. Er kan gebouwd worden aan een strijkinstrument of aan een strijkstok.
De weken staan open voor alle niveaus, van absolute beginner tot bouwers met veel ervaring. Tot voor kort vonden alle bouwweken in de zomer plaats. Wegens het grote succes is er met ingang van 2021 ook een Winter Bouwweek Light bij gekomen.

Een viool, altviool, gamba of nog een ander strijkinstrument bouwen

De beginners beginnen met het maken van de binnenmal en worden al doende ingewijd. Tegen de tijd dat je de blokken op de mal hebt, heb je al heel wat ervaring opgedaan met gereedschap en aftekengerei. Voor beginners heeft de Nederlandse Vioolbouwschool gereedschap te leen.
Gevorderden werken aan hun eigen projecten op hun eigen niveau. Zij worden geacht eigen gereedschap mee te brengen, omdat de werkplaats niet voor zoveel bouwers gereedschap herbergt. Voor hen gaat het om de fijne puntjes van het werk: gereedschap echt goed slijpen (vaak een sluitpost!), eenduidig aftekenen, alternatieve methodes leren kennen, de verschillen tussen Duitse en Italiaanse vioolbouw, etc.

Intoneren

De donderdagavond van de zomerweek is traditiegetrouw gewijd aan het “intoneren”, het beïnvloeden van klank en speelaard. Waar ons handwerk ophoudt, begint immers het echte leven van de viool in handen van de bespeler. Vooral voor de nieuwelingen is het interessant om te zien wat er na al het bouwen met de klank kan worden gedaan. En hoe simpel het eigenlijk is.

Bouwweek Light – instrumentenbouw

De belangstelling voor de weken neemt gestaag toe, wat goed is voor de school, en om teleurstellingen te voorkomen hebben we de Vioolbouwweek “light” geïntroduceerd. “Light” wil zeggen, zonder gemeenschappelijke warme lunch, geen overnachtingsopties via de school, max. 6 deelnemers en de staf bestaat alleen uit Dirk Jacob Hamoen, zonder assistentie en iets korter dan de andere weken.

Strijkstokken bouwweek

Wie voor het eerst een stok gaat bouwen, maakt een barokstok (viool, cello of bas) compleet met clip-in slof. Het is gebleken dat het maken van een klassieke stok voor een beginner te hoog gegrepen is. In het tweede jaar kun je kiezen voor het maken van een klassieke slof plus knopje, óf een klassieke stang uit pernambuco, satijnhout, acacia, o.i.d.
In het derde jaar maak je dan de klassieke stok compleet. Klassiek wil zeggen met een minimum aan zilverwerk, en een “baan” die zich beter leent voor handmatige vervaardiging dan de standaard Franse oplossing. De stok is verder allround in muzikale zin.

Een week is voor de meeste bouwers te kort om een stok volledig af te kunnen maken. Om toch de voortgang in je project te houden, bieden we gedurende het jaar weekends aan, waarin je verder kunt werken aan stok of slof. 

Voor de data, scroll naar beneden of kijk in de agenda van de website.

Docenten en gastdocenten

Dirk Jacob Hamoen

Vioolbouwer, vioolbouwdocent, musicoloog en oprichter van de Nederlandse Vioolbouwschool. Werkt zijn violen af op klank waardoor ze een bijzonder hoge kwaliteit verkrijgen.

Rob Stemerding

Zeer gewaardeerd assistent van Dirk Jacob, technische duizendpoot die met onverwacht goede oplossingen komt, niet gehinderd door vioolbouwtechnische tunnelvisie.

Eitan Hoffer

Strijkstokkenbouwer en musicus. Studeerde barokviool aan het conservatorium in Utrecht , keerde na zijn studie terug naar Israël waar hij in verschillende orkesten speelt. Zijn strijkstokken oogsten intussen internationaal waardering. Hij werkt zijn strijkstokken af op speelaard, toon, articulatie etc. Het resultaat is altijd een stok die het “doet”.

André Klaassen

Strijkstokkenbouwer en oude vriend van Dirk Jacob Hamoen. Met een lange en succesvolle carrière als stokkenbouwer, is hij onder meer de meester van de eenvoudige, doch hoogst efficiënte truc dan wel het dito hulpgereedschap.

Algemene informatie

 • Niveau: vanaf beginner tot professioneel
 • Aantal deelnemers: max. 12 per week (6 in “light”)
 • Plaats: de Nederlandse Vioolbouwschool, Markt 17, Makkum (Fr)
 • Voor de zomerweken graag aanmelden vóór 1 juni 2021
 • Er is een beperkt aantal slaapplaatsen beschikbaar. Er zijn div. B&B’s op loop- of fietsafstand van huis en werkplaats. Ook zijn er in de directe omgeving goede kampeermogelijkheden.

Kosten

 • lesgeld:
  • € 400,- voor de gewone bouwweken en de strijkstokken-bouwweek
  • € 310,- voor de light-bouwweek
 • diner op donderdag: € 25,-
 • 6x uitgebreide warme lunch: € 90,-
 • slaapplaats incl. ontbijt (beperkt aantal plaatsen): €22,50 per nacht

Data 2021

 • Zomer Vioolbouw Week “light”: woensdag 16 juni t/m zondag 20 juni, o.l.v. Dirk Jacob Hamoen
 • Stokkenbouw Week : donderdag 5 augustus t/m dinsdag 10 augustus, o.l.v. Eitan Hoffer, André Klaassen, Rob Stemerding en Dirk Jacob Hamoen
 • Vioolbouw Week I: zondag 15 augustus t/m vrijdag 20 augustus, o.l.v. Dirk Jacob Hamoen en Rob Stemerding
 • Vioolbouw Week II: zondag 22 augustus t/m vrijdag 27 augustus, o.l.v. Dirk Jacob Hamoen en Rob Stemerding

Annuleren

Het kan altijd gebeuren dat je moet afzeggen. Wij hanteren voor hiervoor de volgende regels:

 1. als je minimaal 6 weken voor aanvang van de cursus afzegt, krijg je alles terug minus €25,00 administratiekosten.
 2. als je minder 6 weken voor aanvang annuleert, krijgt niets terug. De kans om dan nog een invaller te vinden is te klein geworden.

Deze laatste regel vervalt als er een wachtlijst is waaruit een vervanger alsnog bereid gevonden kan worden je plaats in te nemen, of als je zelf voor een vervanger zorgt.
Dan treedt regel 1 in werking.